- Cacaoprijzen zijn donderdag gestegen tot een recordniveau van boven de 11.000 dollar per ton op groothandelsmarkten.
- De stijging heeft te maken met krappe voorraden, waarbij dreigende overstromingen in Nigeria voor extra schaarste kunnen zorgen.
- Dit seizoen wordt er naar verwachting 374.000 ton te weinig cacao geproduceerd om aan de mondiale vraag te voldoen.
- Lees ook: De prijs van cacao stijgt zó hard dat de koerswinst van de bitcoin erbij in het niet valt – intussen wordt ook chocola duurder
Cacaoprijzen rijzen de pan uit nu het basisingrediënt voor chocolade te maken heeft met een enorme leveringscrisis die alleen maar erger lijkt te worden.
De cacaoprijs heeft vrijdag de recordniveaus van deze week aangescherpt en noteerde boven de 11.000 dollar per ton. Dit komt neer op een stijging van meer dan 150 procent sinds de start van dit jaar.
Teruglopende voorraden zijn de hoofdoorzaak van deze gigantische prijsstijging, die wordt gedreven door slecht weer en plantziektes in belangrijke productiegebieden als de Ivoorkust en Ghana. Tegelijkertijd blijft de beloning voor lokale boeren achter, waardoor ze niet kunnen investeren in een uitbreiding van de productie om de vraag bij te benen, meldt persbureau Bloomberg.
Cacao-oogst Nigeria bedreigd door overstromingen
De problemen lijken zich op te stapelen, want de productievoorspellingen van cacao voor Nigeria zijn naar beneden bijgesteld, nu het land zich opmaakt voor enorme overstromingen. Meer dan 90 procent van de cacaoproductie van Nigeria bevindt zich in gebieden die te maken krijgen met overstromingen, waardoor men er rekening mee houdt dat de verliezen gigantisch zullen zijn.
De mondiale productie zal naar verwachting zo'n 374.000 ton achterlopen op de vraag dit seizoen, verwacht de International Cocoa Organization.
Er zijn al cacaohandelaren die helemaal geen bonen meer hebben. Zowel in Ghana en de Ivoorkust worden leveringen uitgesteld. Een voorbeeld hiervan is dat de Ghana Cocao Board heeft voorgesteld om 250.000 ton naar het volgende seizoen over te hevelen, zeggen bronnen tegen de Financial Times.
Dit alles vindt uiteindelijk zijn weg naar de portemonnee van de consument. De prijzen van chocolade gaan naar verwachting flink stijgen.